Άδειες μητρότητας και ανατροφής τέκνου και το πρόγραμμα «Προγεννητικής Αγωγής» του υπουργείου Παιδείας

Το υπουργείο Παιδείας υποχρεώθηκε, άμεσα, σε ανάκληση του προγράμματος «Προγεννητικής Αγωγής» με τίτλο «Προγεννητική Αγωγή, προετοιμασία για την γονεϊκότητα, Σεξουαλικότητα - Γονιμότητα - Γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα», που απευθύνεται σε παιδιά του γυμνασίου, μετά τον σάλο που προκλήθηκε για το αντιεπιστημονικό, σκοταδιστικό και αναχρονιστικό περιεχόμενό του, το οποίο αναπαράγει τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού» ενοχοποιώντας τις γυναίκες και αμφισβητώντας το δικαίωμα στην άμβλωση. Το πρόγραμμα αυτό είχε εγκριθεί μετά την κατάργηση από την ίδια ηγεσία του υπουργείου του πετυχημένου προγράμματος σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης «Παίζω με τον Φρίξο και μαθαίνω για το σώμα μου και τις διαπροσωπικές σχέσεις» υπακούοντας σε συντηρητικά και οπισθοδρομικά κελεύσματα κύκλων του υπουργείου Παιδείας.
Την ίδια στιγμή όμως, το υπουργείο, ενώ κόπτεται τόσο πολύ για τη γονιμότητα και τη γονεϊκότητα, νομοθετεί αποτρέποντας και δυσχεραίνοντας κάθε σχέδιο συμβίωσης και αύξησης της οικογένειας των αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Απαγορεύει -σε κατάφωρη αντίθεση με των μόνιμων εκπαιδευτικών- την άδεια επαπειλούμενης κύησης στις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς, οι οποίες αναγκάζονται όχι μόνο να εργαστούν σε απομακρυσμένα μέρη ή να οδηγούν πολλά
χιλιόμετρα καθημερινά για να φτάσουν στα σχολεία που υπηρετούν, αλλά να διδάσκουν και σε αίθουσες συγχωνευμένων τμημάτων των 25 μαθητών με την πανδημία να βρίσκεται σε έξαρση. Τις υποχρεώνει έτσι σε άδεια άνευ αποδοχών, μορίων και ενσήμων με ό,τι αυτό συνεπάγεται (στέρηση επιδόματος ανεργίας το καλοκαίρι και μη έγκαιρη πρόσληψη την επόμενη χρονιά). Επιπρόσθετα, ως άδεια ανατροφής τέκνου δικαιούνται άδεια με αποδοχές, διάρκειας έως 3 μηνών και 15 ημερών, (9 μήνες η αντίστοιχη για τους μόνιμους), ενώ ο χρόνος λήψης της εν λόγω άδειας δεν μπορεί να μετατεθεί για οποιονδήποτε λόγο και η διάρκειά της δεν μπορεί να παραταθεί (άρθρο26 του ν. 4599/2019, ΦΕΚ 40 Α΄).
Από το ίδιο καθεστώς «παιδιών ενός κατώτερου θεού» δεν γλιτώνουν όμως ούτε οι νεοδιόριστοι εκπαιδευτικοί. Το υπουργείο παιδείας λίγο πριν τους διορισμούς εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής το 2020, ως μία κίνηση επίδειξης αυθαιρεσίας και εξουσίας διέταξε να εξαιρεθούν οι νεοδιόριστοι από τις άδειες ανατροφής που ισχύουν για τους υπόλοιπους διορισμένους εκπαιδευτικούς και με την αρ.108357/Ε3/21.08.2020 εγκύκλιο κατέβασε το όριο ηλικίας των τέκνων στα 2 έτη αντί των 4 ετών που ίσχυε.
Μετά από προσφυγή νεοδιόριστης εκπαιδευτικού, τον Δεκέμβριο που μας πέρασε, το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας ακύρωσε την αυθαίρετη απόφαση του υπουργείου Παιδείας να μη χορηγούνται άδειες ανατροφής τέκνου άνω των δύο ετών σε νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς, καθώς η εγκύκλιος «προσθέτει κανονιστικές ρυθμίσεις και στερείται νομοθετικού ερείσματος». Το ΣτΕ ακύρωσε επίσης και τη γνωμοδότηση του Ν.Σ.Κ, όπου με έναν μαθηματικό τύπο δίδονταν κάποιο πενιχρό διάστημα αδείας ανάλογα με την ηλικία του εκάστοτε παιδιού κατά την ημερομηνία διορισμού.
Ωστόσο, η κ. Κεραμέως δεν έχει αποσύρει ακόμα την ακυρωμένη εγκύκλιο επικαλούμενη το γεγονός ότι η απόφαση του ΣτΕ δεν έχει φτάσει υπηρεσιακώς στο αρμόδιο τμήμα και έτσι δεν έχει συνταχθεί νέα εγκύκλιος!
Σύμφωνα με την 2367/2021 (συνημμένο) εκδοθείσα απόφαση του ΣτΕ διεκδικούμε:
- να προχωρήσει άμεσα το υπουργείο Παιδείας στην έκδοση νέας εγκυκλίου εναρμονισμένης με την απόφαση του ΣτΕ,
- την αναδρομική ισχύ του νόμου για όσους συναδέλφους είχαν κατά την ημερομηνία διορισμού τους παιδί κάτω των τεσσάρων ετών για να μην ταλαιπωρηθούν ξανά οι εκπαιδευτικοί με νέες προσφυγές στη δικαιοσύνη,
- ισότητα στα εργασιακά δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών,
- χρόνο με τα παιδιά μας και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας που θα μας επιτρέψουν «να συλλάβουμε την ιδέα της γέννησης του παιδιού».
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» καλεί τη Δ.Ο.Ε. να αναδείξει το θέμα και να πιέσει την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. για την άμεση και αναδρομική ισχύ της απόφασης του ΣτΕ.
Το Δ.Σ.