Ανακοίνωση για το εργασιακό ωράριο των εκπαιδευτικών

2018-02-05

Η κυβέρνηση, με την εγκύκλιο 14181/ΓΔ4/26-1-2018 που τόσο «πρόχειρα» συνέταξε και τόσο βιαστικά κοινοποίησε, προσπαθεί να παραπλανήσει τους πάντες ασκώντας «φτηνή» πολιτική στις πλάτες των εκπαιδευτικών και της κοινωνίας. Με εμφανή στόχο να αποσπάσει τα εύσημα των θεσμών για το κλείσιμο της 3ης αξιολόγησης αλλά και να προλειάνει το έδαφος για τις αντιδραστικές πολιτικές που θ΄ ακολουθήσουν, επιχειρεί να επιβάλει -παράνομα- την υποχρεωτική παραμονή των εκπαιδευτικών στα σχολεία για 30 ώρες εβδομαδιαίως όχι εφαρμόζοντας τους νόμους που η ίδια ψηφίζει, αλλά πλαγίως.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος, διαφοροποιείται αισθητά από τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο όπως αποφαίνεται στη γνωμοδότησή[1] της η νομική σύμβουλος της Ομοσπονδίας (Δ.Ο.Ε.): «σε καμία περίπτωση η διάταξη του άρθρου 245 του ν. 4512/2018, δεν θεσπίζει υποχρέωση παραμονής στο σχολείο των εκπαιδευτικών για τον πέραν του διδακτικού ωραρίου χρόνο, παρά μόνο όταν η παραμονή συνδέεται με συγκεκριμένα καθήκοντα που έχουν ανατεθεί στους εκπαιδευτικούς από τα αρμόδια όργανα» και επίσης «σε περίπτωση, που μία εγκύκλιος περιέχει ρυθμίσεις διαφορετικές από τον νόμο τότε προφανώς υπερισχύει η διάταξη νόμου, η οποία διαθέτει ανώτερη τυπική ισχύ.»

Το Δ.Σ. του Συλλόγου ο μ ό φ ω ν α αποφάσισε:

  • Οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν να εργάζονται όπως μέχρι σήμερα και να μην εφαρμόσουν καμία εντολή υποχρεωτικής παραμονής τους στο σχολείο για 30 ώρες την εβδομάδα.
  • Ο Σύλλογος Διδασκόντων έχει ήδη αναθέσει από την αρχή της σχολικής χρονιάς όλες τις εξωδιδακτικές εργασίες και είναι το μόνο αρμόδιο όργανο για τον καθορισμό τους. Δεν υπάρχει κανένας λόγος για νέες συνεδριάσεις. Η απαρίθμηση των πρόσθετων αρμοδιοτήτων, που μπορούν να ανατεθούν σε εκπαιδευτικούς είναι ενδεικτική και όχι αποκλειστική, ούτε απαιτείται από την εν λόγω εγκύκλιο.
  • Καμία εγκύκλιος δεν μπορεί να ανατρέψει νόμο. Σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε ότι, όλες οι μέχρι τώρα σχετικές διατάξεις του νόμου και της εγκυκλίου, αναφέρουν τη διατύπωση «όχι όμως πέρα από έξι (6) ώρες την ημέρα ή τριάντα (30) ώρες την εβδομάδα», διατύπωση που σαφέστατα ορίζει το μέγιστο και όχι το ελάχιστο όριο παραμονής.
  • Η απόφαση της Δ.Ο.Ε. σχετικά με τα εργασιακά μας δικαιώματα[2] είναι σε πλήρη ισχύ και τίποτα δεν έχει αλλάξει. Συντασσόμαστε με τις θέσεις και αποφάσεις της Δ.Ο.Ε.[3] παρέχοντας πλήρη συνδικαλιστική και νομική κάλυψη.

Με ιδιαίτερη σπουδή Ε.Ε. και Ο.Ο.Σ.Α. κατευθύνουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στην επιβολή όλων των αντιεκπαιδευτικών μέτρων (αύξηση ωραρίου, αξιολόγηση, αυτοαξιολόγηση σχολικής μονάδας, κατάργηση της ώρας σίτισης ως διδακτικής, υλοποίηση του σχεδιασμού για τις νέες δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου κ.ά.) που μέχρι σήμερα το εκπαιδευτικό κίνημα δεν έχει επιτρέψει να εφαρμοστούν. Οφείλουμε όλοι ν΄ αντιληφθούμε, βγάζοντας έξω την όποια μικροπολιτική σκοπιμότητα, ότι για την αποτροπή κάθε σχεδίου υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης αλλά και για τη διασφάλιση της εργασιακής μας ηρεμίας, απαιτείται κοινός αγώνας.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΝOΜΑΣΤΕ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΜΑΣ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΘΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΑΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

ΥΠΕΡΑΣΠΙΖΟΜΑΣΤΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΔΙΑΦΥΛΑΣΣΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΜΑΣ ΗΡΕΜΙΑ ΚΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ

ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΤΡΟΠΗ ΝΕΩΝ ΑΝΤΙΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

.

Από το Δ.Σ.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε