Αντι-Εργατικό Νομοσχέδιο – Διάλυση Σωματείων – Απεργία

2021-06-02

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

Η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα το νέο αντεργατικό - αντισυνδικαλιστικό νομοσχέδιο - Χατζηδάκη το οποίο έρχεται να «νομιμοποιήσει» αδικίες ετών απέναντι στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Με την ψήφισή του μπαίνει ταφόπλακα στις πολιτικές προστασίας των εργασιακών σχέσεων ενώ παρεμποδίζεται η δράση των σωματείων με άμεσες επιπτώσεις και για τον δημόσιο τομέα.

Αιχμή του δόρατος είναι η κατάργηση της 8ωρης εργασίας αφού οι εργαζόμενοι θα είναι «αναγκασμένοι» να δουλεύουν 10ωρο, καθημερινά, κατόπιν ατομικής «συμφωνίας» με την εργοδοσία για ανταλλαγή του εργασιακού χρόνου με ρεπό. Όλοι οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουμε για τις αφόρητες πιέσεις που ασκούν οι εργοδότες προς στους εργαζομένους, μπροστά στο φάσμα της ανεργίας, για περισσότερη και απλήρωτη εργασία ειδικά σε περιόδους όπως αυτές των μνημονίων και της σημερινής υγειονομικής κρίσης.

Το νομοσχέδιο αυτό, είναι ουσιαστικά μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Σ.Ε.Β.[1] αφού υιοθετεί πλήρως τις προτάσεις του. Προτάσεις που οδηγούν στην καταπάτηση κεκτημένων εργασιακών δικαιωμάτων που αποκτήθηκαν σε μια πορεία αγώνων 135 ετών και σφραγίστηκαν με το αίμα των εργαζομένων. Παράλληλα, χτίζει ένα πλαίσιο προστασίας για την εργοδοτική ασυδοσία με την κατάργηση της Επιθεώρησης Εργασίας[2] και την αντικατάσταση της από μια Ανεξάρτητη Αρχή χωρίς καμία κρατική παρέμβαση! Το νομοσχέδιο - έκτρωμα ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και βάζει ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στη λειτουργία των σωματείων φαλκιδεύοντας το δικαίωμα της απεργίας (βλ. ηλεκτρονική ψηφοφορία) με στόχο να ελέγξει τις αντιδράσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα για όλα τα νέα αντιλαϊκά - αντικοινωνικά μέτρα.

Επιγραμματικά, τα ζητήματα που θίγει το νομοσχέδιο είναι:

• Κατάργηση 8ωρου και επιβολή 10ωρης εργασίας.
  • Υπονόμευση Σ.Σ.Ε.[3] με προώθηση των ατομικών και επιχειρησιακών συμβάσεων.
  • Κατάργηση Σ.ΕΠ.Ε. και αντικατάστασή του με Ανεξάρτητη Αρχή χωρίς δυνατότητα πολιτικής παρέμβασης.
  • Νομιμοποίηση απολύσεων χωρίς υποχρέωση επαναπρόσληψης ούτε μετά από δικαστική δικαίωση του εργαζομένου.
  • Επέκταση της τηλεργασίας χωρίς περιορισμούς.
  • Κατάργηση της κυριακάτικης αργίας σε ακόμα περισσότερους εργασιακούς χώρους.
  • Αύξηση υπερωριών σε ετήσια βάση με μείωση της οικονομικής τους αξίας.
  • Παρακώλυση και έλεγχος της συνδικαλιστικής δράσης με ηλεκτρονικό φακέλωμα των σωματείων και ζωντανής αναμετάδοσης Γενικών Συνελεύσεων.
  • Ποινικοποίηση της απεργιακής περιφρούρησης και αύξηση του προσωπικού ασφαλείας στο 1/3 ακυρώνοντας πρακτικά την απεργία.
  • Χτύπημα του δικαιώματος της απεργίας με επιβολή ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Οι εργαζόμενοι στην εκπαίδευση γνωρίσαμε πολύ καλά, κατά την περίοδο της καραντίνας, τη ρευστοποίηση του χρόνου εργασίας μέσα από την τηλεργασία, τα συνεχή ηλεκτρονικά μηνύματα της διοίκησης και των στελεχών της εκπαίδευσης. Δυστυχώς, εξακολουθούμε να βιώνουμε την απορύθμιση του εργασιακού χρόνου και χώρου με σεμινάρια απογευματινά, σαββατοκύριακα ακόμα και μέσα στις διακοπές (βλ. Εργαστήρια Δεξιοτήτων) χωρίς κανένα σεβασμό και προστασία της προσωπικής και οικογενειακής μας ζωής.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ», μπροστά σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, που διαμορφώνεται για τις ζωές όλων μας, θεωρεί ότι είναι μονόδρομος ο αγωνιστικός συντονισμός και η κλιμάκωση του αγώνα σε όλους τους χώρους εργασίας με τη δική μας δυναμική συμμετοχή. Για τον λόγο αυτό απηύθυνε κάλεσμα για τον από κοινού βηματισμό των δυνάμεων των εκπαιδευτικών σε όλη τη Λακωνία. Καλούμε τα μέλη μας να πλαισιώσουν τις αγωνιστικές - απεργιακές κινητοποιήσεις του κλάδου και των σωματείων των εργαζομένων για την ανατροπή του σκηνικού εργασιακού μεσαίωνα που προλειαίνεται με τη σύμπραξη πολιτικής και συντεχνιακής εξουσίας.

Δυστυχώς, μετά την απόφαση (31/5) της Γ.Σ.Ε.Ε. και του Εργατικού Κέντρου Αθηνών για 24ωρη απεργία στις 10 Ιουνίου -αντί της Πέμπτης 3 Ιουνίου- η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. συντάχθηκε μαζί τους (χωρίς ομόφωνη απόφαση) αλλάζοντας την ημερομηνία της απεργίας. Με την ενέργεια αυτή απαξιώθηκε η προετοιμασία ημερών και επιβραβεύθηκε, ουσιαστικά, η απαράδεκτη και διασπαστική στάση της Γ.Σ.Ε.Ε.. Παρόλα αυτά, ο στόχος της απεργίας είναι η ανατροπή του νομοσχεδίου - εκτρώματος και αυτό δεν αλλάζει.

Συμμετέχουμε στην 24ωρη απεργία -αφετηρία νέων αγώνων- της 10ης Ιουνίου 2021 και καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας (σημ. με νεώτερη ενημέρωση) σε ημέρα και ώρα που θα αποφασιστεί από κοινού με τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων.

το Δ.Σ.

[1] (Σ.Ε.Β.) Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών