Απεργία-αποχή από την αξιολόγηση

2019-11-10

Συναδέλφισσες/φοι,
Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» λαμβάνοντας υπόψη του:

Τα όσα διαρρέονται στον τύπο για την πρόθεση του Υπουργείου Παιδείας να καταθέσει, ως το τέλος Νοεμβρίου, σχέδιο νόμου όπου θα προβλέπεται η ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και η αξιολόγηση (εσωτερική και εξωτερική) των σχολικών μονάδων,

Τις ανακοινώσεις του νέου προέδρου του Ι.Ε.Π.1 κ. Ιωάννη Αντωνίου «το ρολόι των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να γυρίσει πίσω στο 2014», τις προτάσεις «θέσπιση εκ νέου της περιοδικής αξιολόγησης των στελεχών της εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών», «θέσπιση της αυτοαξιολόγησης και της εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων», «επαναφορά του θεσμού των Σχολικών Συμβούλων με αυξημένη εποπτική και αξιολογική δικαιοδοσία» (βλ.επιθεωρητισμός),

Τις αποφάσεις της 88ης Γ.Σ. της Δ.Ο.Ε. (Ιούνιος 2019) «Ο όρος «αξιολόγηση» δεν έχει για τη Δ.Ο.Ε. καμία σύνδεση με την ατομική αξιολόγηση - κατηγοριοποίηση των εκπαιδευτικών, καμία σύνδεση με τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη, δεν υπάρχει κανένα θέμα ατομικής αξιολόγησης του εκπαιδευτικού, καμίας αξιολόγησης με ποσοτικά κριτήρια!»

Τις προηγούμενες αποφάσεις (2013-14) των Δ.Σ./Γ.Σ. του Συλλόγου αλλά και των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών κατά της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης που επιχειρήθηκε να εφαρμοστεί αντιδραστικά χωρίς τη συναίνεση του εκπαιδευτικού κόσμου,

Την «άρνηση» της κυβέρνησης και του Υ.ΠΑΙ.Θ: α) να διασφαλιστεί η ομαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του ελληνικού σχολείου με μόνιμους διορισμούς διδακτικού και ειδικού εκπαιδευτικού-βοηθητικού προσωπικού, β) να θεσπιστεί η τακτική επιμόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και στελεχών της εκπαίδευσης και γ) να καλέσει τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες σε διάλογο, χωρίς την αντιδεοντολογική πρακτική του αποκλεισμού μελών των Δ.Σ. από τις συσκέψεις στο υπουργείο (βλ. δίχρονη προσχολική 29-10-2019),

αποφάσισε ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ,

ΝΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΠΟIΗΣΕΙ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΠΡΟΣΥΠΟΓΡΑΦΟΝΤΑΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΤΗΝ ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. Ανατολικής Αττικής «Ο ΣΩΚΡΑΤΗΣ» και «Α΄ Συλλόγου Αθηνών».

Αναλυτικά η κοινή απόφαση:

«Οι Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Π.Ε. και οι Ε.Λ.Μ.Ε. που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, με βάση τις αποφάσεις των ΔΣ ή/και των ΓΣ μας:

Δηλώνουμε την αντίθεσή μας στους σχεδιασμούς για αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και για ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Η οποιαδήποτε απόπειρα εφαρμογής της αξιολόγησης χρειάζεται να βρει τον κλάδο ενωμένο και θωρακισμένο με το όπλο της απεργίας - αποχής.

Αποφασίζουμε απεργία - αποχή από τις διαδικασίες αξιολόγησης στελεχών και αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης σχολικών μονάδων που προβλέπονται από το νόμο 4547/18 και την Υπουργική Απόφαση 1816/ΓΔ4/11-1-2019 με τίτλο «Προγραμματισμός και αποτίμηση του εκπαιδευτικού έργου των σχολικών μονάδων».

Καλούμε τα Δ.Σ. της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ να κηρύξουν ΑΜΕΣΑ απεργία-αποχή στη βάση και της αντίστοιχης απόφασης της ΑΔΕΔΥ και να προχωρήσουν σε όλα τα οργανωτικά μέτρα προετοιμασίας του κλάδου για τη μάχη αυτή.

Καλούμε τους Συλλόγους ΠΕ και τις ΕΛΜΕ να πάρουν αντίστοιχες αποφάσεις.».

1 Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής - Φορέας που υποστηρίζει το Υ.ΠΑΙ.Θ