Απεργιακή κινητοποίηση στις 14 Δεκεμβρίου 2017

2017-12-11

Συνάδελφοι/ισσες,

Η πρόσφατη συμφωνία του υπουργού παιδείας με Ο.Ο.Σ.Α. - Ε.Ε. για τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης για την εκπαίδευση, μόνο στα ψιλά δεν πρέπει να περάσει. Μεταξύ άλλων συμφωνήθηκαν: α) Νέες συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων, β) Έναρξη της αξιολόγησης μέσα στο 2018, γ) Υποχρεωτικό εργασιακό 30ωρο για όλους, δ) Συμμετοχή του ΑΣΕΠ στην επιλογή στελεχών και ε) Αποχαρακτηρισμός της ώρας της σίτισης ως διδακτικής ώρας.

Είναι μια συμφωνία που έρχεται και συμπληρώνει όλες τις αντιδραστικές πολιτικές που προβλέπονται για την εκπαίδευση στη χώρα μας, στρώνοντας το έδαφος για ακόμα μεγαλύτερες αλλαγές που θ΄ αλλάξουν εντελώς τη φυσιογνωμία του σχολείου που γνωρίζουμε, καταπατώντας ταυτόχρονα τα δικαιώματα των εργαζομένων, των μαθητών και των οικογενειών τους.

Συνειδητά και οργανωμένα προετοιμάζονται νέα αύξηση διδακτικού ωραρίου, περαιτέρω αύξηση αριθμού μαθητών μέσα στην τάξη, εκτεταμένες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων, επιλογή των στελεχών (managers) μέσω ειδικού σώματος αξιολογητών επιβάλλοντάς τους ουσιαστικά στο ζωντανό κομμάτι της εκπαίδευσης, ατομική αξιολόγηση για όλους (προτάσεις Ι.Ε.Π. και για την Παιδαγωγική Επάρκεια), απαξίωση του βασικού πτυχίου και καθιέρωση του προσοντολογίου, διοικητική μεταφορά -με νέα απόφαση της Κ.Ε.Δ.Ε. (Δεκέμβριος'17)- των λειτουργούντων νηπιαγωγείων στους Δήμους και τη θεσμοθέτηση της συγκρότησης των νέων νηπιαγωγείων από τους Δήμους.

Αν κανείς προσθέσει, μέσα σε όλα αυτά, την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας που βρίσκεται ήδη σε φάση εξαγγελίας στα πλαίσια της αυτονομίας, την αναμόρφωση του Σχολικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή του στις διαδικασίες προγραμματισμού και αποτίμησης του εκπαιδευτικού έργου, την ίδρυση των νέων δομών όπως τα Περιφερειακά Κέντρα Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.), που θα έχουν και την ευθύνη της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων της περιοχής ευθύνης τους, τις τριμελείς επιτροπές -σύμφωνα με το Π.Δ 79/2017- που θα οδηγήσουν σε πολυπληθή τμήματα στα μεγάλα σχολεία και σε κατάργηση του σχολείου της γειτονιάς (διαφαίνεται και μέσα από την πρόσφατη πρόταση του ΥΠ.Π.Ε.Θ. για αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων) δηλαδή σε μεγαλύτερη μείωση των θέσεων εργασίας, τότε κανείς δεν μπορεί να αισιοδοξεί ότι καλύτερες μέρες έρχονται για εμάς και το δημόσιο δωρεάν σχολείο.

Όσοι έχουν την ψευδαίσθηση ότι κινδυνολογούμε τότε δεν έχουν παρά να σκεφτούν: γιατί η κυβέρνηση με εσπευσμένη τροπολογία (εκπρόθεσμα) σε άλλο νομοσχέδιο και με διαδικασία εξπρές προσπάθησε ν΄ αλλάξει το συνδικαλιστικό νόμο και να επιβάλει την απαρτία στο 50%+1 στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις για την κήρυξη απεργίας;

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ - ΤΗ ΜΌΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΙΣ ΑΥΘΑΙΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

Συνάδελφοι και συναδέλφισσες, το Δ.Σ. του Συλλόγου καλεί όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στην απεργία της Γ.Σ.Ε.Ε.-Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017 ως πρώτη μάχη για την ανάσχεση αυτών των αντιδραστικών πολιτικών. Οι καιροί απαιτούν από εμάς να ορθώσουμε το ανάστημα και να υπερασπιστούμε το σχολείο των ονείρων μας. Καμιά αμέλεια ή αδράνεια δεν θα συγχωρεθεί στο μέλλον αφού ό,τι κατακτήθηκε από το εκπαιδευτικό κίνημα κατακτήθηκε με τους ματωμένους αγώνες αυτών που ήθελαν να ονειρεύονται.