Απόλυση συναδέλφων με αναπηρία - επαναπρόσληψη

2017-11-21

Ο οργανωμένος αγώνας του εκπαιδευτικού κινήματος και των άλλων συλλογικοτήτων έφερε τελικά τη δικαίωση για τους συναδέλφους εκπαιδευτικούς οι οποίοι απολύθηκαν πρόσφατα. Το Υπουργείο Παιδείας αναγκάστηκε να «ευαισθητοποιηθεί» κάτω από τη γενική κατακραυγή και να επαναπροσλάβει τους απολυμένους συναδέλφους κατ΄ εξαίρεση. Αποδεικνύεται έτσι πως μόνο μέσα από την αλληλεγγύη και τον κοινό αγώνα μπορούμε να πετύχουμε ικανοποίηση στα δίκαια αιτήματά μας. Στο ίδιο πλαίσιο απαιτείται να κινηθούμε και στη συνέχεια.

Ακολουθεί το κείμενο της διαμαρτυρίας όπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση του Συλλόγου στις 15 Νοεμβρίου 2017. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όπως πληροφορηθήκαμε, αναπληρώτρια εκπαιδευτικός που υπηρετεί στο ΓΕΛ Οινοφύτων και ανήκει σε ειδική κατηγορία (αυτοάνοσο νόσημα - μη ιάσιμο) απολύθηκε στις 18 Οκτωβρίου 2017. Το ίδιο συνέβη και με  αναπληρώτρια εκπαιδευτικό που υπηρετεί στα Κύθηρα και αντιμετωπίζει σοβαρότατο πρόβλημα με την υγεία της (αυτοάνοσο νόσημα). Και στις δύο περιπτώσεις το Υπουργείο επικαλείται ως «αίτια απόλυσης», ότι δεν είχαν προσκομίσει ανανεωμένο πιστοποιητικό από το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕ.Π.Α.) κατά την πρόσληψη τους. 

Σημειώνουμε ότι και οι δύο συναδέλφισσες είχαν ήδη καταθέσει σχετικό πιστοποιητικό την προηγούμενη χρονιά, αλλά αυτό στην πορεία έληξε και είχαν αιτηθεί εγκαίρως στις υπηρεσίες την επανέκδοσή τους. Μάλιστα, για τη εκπαιδευτικό από τη Βοιωτία το πιστοποιητικό εκδόθηκε λίγες ημέρες μετά την απόλυσή της, ενώ για την εκπαιδευτικό από τα Κύθηρα οριστικοποιήθηκε το ραντεβού με το ΚΕ.Π.Α. μέσα στον Νοέμβρη μετά από επτάμηνη καθυστέρηση!

Οι εκπαιδευτικοί απευθύνθηκαν στο ΥΠ.Π.Ε.Θ. και εξήγησαν όλη την κατάσταση με κάθε λεπτομέρεια και καταθέτοντας τα αντίστοιχα υπηρεσιακά έγγραφα. Παρ' όλα αυτά το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζοντας το θέμα στο γράμμα και όχι στο πνεύμα του νόμου1 ανακοίνωσε με Δελτίο Τύπου στις 18/10 και επίσημα την απόλυση τους! Πρόκειται για ενέργεια ανάλγητη και βάρβαρη!

Απαιτούμε να ακυρωθούν οι απολύσεις ΤΩΡΑ, με ταυτόχρονη προσμέτρηση όλης της προϋπηρεσίας από την ημέρα που διορίστηκαν, χωρίς καμιά διακοπή, αλλά και πληρωμή των ημερομισθίων που τους περικόπηκαν!

Μετά και από αυτό το περιστατικό γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη για ίσα δικαιώματα μεταξύ αναπληρωτών και μονίμων εκπαιδευτικών. Απαιτούμε πλήρη προστασία της μητρότητας, πλήρη καταβολή μισθού και ενσήμων κατά τη διάρκεια της άδειας τοκετού και λοχείας, κατάργηση του ενδεχομένου απόλυσης των αναπληρωτών σε περίπτωση εξάντλησης της δεκαπενθήμερης αναρρωτικής άδειας λόγω ασθένειας ή προβλημάτων. Πλήρης εξομοίωση όλων των αδειών, καμία περικοπή ημερομισθίου και προσμέτρηση όλης της  προϋπηρεσίας και των ενσήμων.

Ίδια δικαιώματα για μόνιμους και αναπληρωτές ΤΩΡΑ!

Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των εργαζομένων!.

Για το Δ.Σ.