Δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση

2018-03-05

Ψηφίστηκε στις 26/2/2018 ο νόμος Ν.4521/2-3-2018 ΦΕΚ.38 για την ίδρυση του πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Στο άρθρο 33 §3 του ίδιου νόμου αναφέρεται: «Η φοίτηση στα νηπιαγωγεία είναι διετής και εγγράφονται σε αυτά νήπια, που συμπληρώνουν, την 31η Δεκεμβρίου του έτους εγγραφής, ηλικία τεσσάρων (4) ετών.». Η διάταξη που ψηφίστηκε, είναι μια σημαντική εξέλιξη σε σχέση με το αίτημα της εκπαιδευτικής κοινότητας για υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.

Το 2006, μετά από τις μεγάλες κινητοποιήσεις του Κλάδου, καθιερώθηκε η υποχρεωτική φοίτηση των νηπίων (ηλικίας 5 ετών) στο Νηπιαγωγείο και τότε σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα και η ΠΟΕ-ΟΤΑ στήριξαν τις προσπάθειες ώστε να ολοκληρωθεί η δίχρονη και δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση στο δημόσιο σχολείο αλλά και ν΄ αποτραπεί η δημιουργία τμημάτων Νηπιαγωγείων στους παιδικούς σταθμούς των Δήμων και των Ιδιωτικών Σχολείων.

Δυστυχώς, σήμερα, όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν αυτήν την ιστορικής σημασίας εξέλιξη, ενώ οι παρατάξεις τους στήριξαν τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε. ενάντια στη σταδιακή ένταξη των προνηπίων 4-5 ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Το δημόσιο νηπιαγωγείο λειτουργεί με νήπια και προνήπια ηλικίας 4-6 ετών, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό για τη βελτίωση και της κοινωνικοσυναισθηματικής και πνευματικής/διανοητικής ανάπτυξης των παιδιών ενώ η πρώιμη παρέμβαση του ειδικά εκπαιδευμένου προσωπικού είναι καθοριστική. Αν και η πολιτεία θα έπρεπε να έχει εξασφαλίσει τις κατάλληλες δομές ώστε να υπάρξει καθολικότητα, εντούτοις η σταδιακή ένταξη από το 2018-19 της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης στα 2/3 των δήμων της χώρας, είναι θετικήεξέλιξη και πρέπει να παλέψουμε ώστε να ολοκληρωθεί με επιτυχία.

Χιλιάδες παιδιά κάτω των 4 ετών μένουν εκτός παιδικών σταθμών επειδή δεν επαρκούν οι θέσεις που υπάρχουν ενώ η συντριπτική πλειοψηφία -πάνω από 70%- στις ηλικίες 4-5 ετών φοιτά ήδη στο δημόσιο Νηπιαγωγείο. Με την υποχρεωτικότητα της φοίτησης (Νηπιαγωγείο) οι θέσεις αυτές αυξάνουν και πολλά παιδιά που σήμερα παρέμεναν εκτός δομών θα εξασφαλίσουν τη θέση που δικαιούνται. Η ζωή χιλιάδων παιδιών και των οικογενειών τους σαφώς και θα επηρεασθεί όχι προς το χειρότερο, όπως προπαγανδίζουν κάποιοι, αλλά προς το καλύτερο!

Γίνεται λοιπόν αντιληπτό, ότι οι χιλιάδες εργαζόμενοι και συμβασιούχοι που στελεχώνουν τις δομές των παιδικών σταθμών των δήμων δεν έχουν σε τίποτα να ανησυχήσουν διότι οι θέσεις τους είναι εξασφαλισμένες, όμως οι θέσεις αυτές πρέπει να γίνουν μόνιμες με την ευθύνη του Κράτους και μάλιστα να διασφαλισθούν καλύτεροι όροι και συνθήκες εργασίας γι΄ αυτούς. Στο νομοσχέδιο για το νέο Πανεπιστήμιο Δυτ. Αττικής ιδρύεται το τμήμα Αγωγής και Φροντίδας στην Πρώιμη Παιδική Ηλικία στη Σχολή Διοικητικών, Οικονομικών και Κοινωνικών Επιστημών εξέλιξη που αναβαθμίζει και καθιστά διακριτό τον ρόλο των πτυχιούχων αυτών στον φορέα πλέον του ΥΠ.Π.Ε.Θ. και όχι του Υπουργείου Εργασίας.

Είναι δικαίωμα όλων των παιδιών η καθολική εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής αγωγής και εκπαίδευσης στο δημόσιο νηπιαγωγείο και υποχρέωση της πολιτείας αλλά και των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης να το υπερασπισθούν ως κοινωνικό αγαθό.

Αυτοί που σίγουρα δεν το υπερασπίζονται και θα το υπονομεύσουν όσο τους επιτρέπεται είναι τελικά εκείνοι που στηρίζουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο στο χώρο της εκπαίδευσης και μετρούν την όποια εκπαιδευτική ή κοινωνική αξία με το κουπόνι ανά χείρας! Ας τους κρατήσουμε μακριά.

Το Δ.Σ.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε