Εσπερινός προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών
Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο Πλήθων» συνέχισε την παράδοση 40 χρόνων και τίμησε τους Τρεις Ιεράρχες, προστάτες της ελληνικής Παιδείας οργανώνοντας Πανηγυρικό Αρχιερατικό Εσπερινό, την Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2025, στον Ιερό Ναό Οσίου Νίκωνος Σπάρτης, χοροστατούντος του σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου.
Παρέστησαν Δ.Σ. του Συλλόγου, ο Προϊστάμενος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και αναπληρωτής του Διευθυντή Εκπαίδευσης της Διεύθυνσης Π.Ε. Λακωνίας κ. Αντώνης Κωνστάνταρος, ο Επόπτης Ποιότητας της Εκπαίδευσης, Δ.Π.Ε. Λακωνίας κ. Αντώνης Κοκκονός και πολλοί ενεργεία και αφυπηρετήσαντες συναδέλφισσες και συνάδελφοι.
Στη ζωή και το έργο των τριών Μεγάλων Πατέρων και Οικουμενικών Δασκάλων, τον Βασίλειο τον Μέγα, τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο και τον Γρηγόριο τον Ναζιανζηνό ή Θεολόγο, στάθηκε στην ομιλία της η εκπαιδευτικός του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σπάρτης κ. Αναστασία Ιωσηφίδου, επισημαίνοντας το παιδαγωγικό τους έργο αλλά και τη διαχρονική αξία του έργου τους.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, αφού συνεχάρη την ομιλήτρια απήυθυνε πατρικές ευχές και συμβουλές στους/στις παρευρισκόμενους/ες εκπαιδευτικούς.
Ομιλία προς τιμήν των Τριών Ιεραρχών
Της Αναστασίας Ιωσηφίδου, Δασκάλας
«Κάθε χρόνο τέτοια μέρα, τιμούμε τους τρεις μεγάλους πατέρες των γραμμάτων, τον Μέγα Βασίλειο, τον Γρηγόριο τον Θεολόγο και τον Ιωάννη τον Χρυσόστομο.
Η σπουδαία αυτή τριανδρία αγίων, συνδέθηκε άρρηκτα με την αφοσίωση στα γράμματα. Οι μελίρρυτοι αυτοί ποταμοί της σοφίας, αφιέρωσαν τη ζωή τους στον χριστιανισμό και τα ελληνικά γράμματα, αφήνοντας ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους με το θεολογικό, ποιμαντικό, πνευματικό και κοινωνικό τους έργο.
Ο Μέγας Βασίλειος, γεννημένος στην Καισάρεια της Καππαδοκίας, μεγάλωσε σε ένα οικογενειακό περιβάλλον το οποίο διαμόρφωσε σημαντικά τον χριστιανικό χαρακτήρα του. Υπήρξε σπουδαίος ιεράρχης και κορυφαίος θεολόγος. Δίδαξε το λόγο του Θεού, υπερασπίστηκε την ορθοδοξία απέναντι στις αιρέσεις, ίδρυσε μοναστήρια και διακρίθηκε για το πλούσιο φιλανθρωπικό του έργο. Προερχόταν από πολύ πλούσια οικογένεια και κληρονόμησε μία τεράστια περιουσία, την οποία γενναιοδώρως μοίρασε στους ανθρώπους των πενεστέρων κοινωνικών τάξεων. Με όσα χρήματα του είχαν απομείνει και με τα χρήματα της αρχιεπισκοπής, οικοδόμησε μία ολόκληρη πολιτεία αγάπης, με ιδρύματα που ανακούφιζαν τον ανθρώπινο πόνο και κάλυπταν τις ανάγκες όχι μόνο των χριστιανών μα και όλων όσων κατέφευγαν εκεί, αδιακρίτως.
Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος γεννημένος το 329 μ.Χ. στην Αριανζό της Καππαδοκίας, υπήρξε φίλος και συνεργάτης του Μεγάλου Βασιλείου και ήταν εξίσου σπουδαία πνευματική φυσιογνωμία της εποχής του. Άφησε μεγάλο συγγραφικό έργο και πολέμησε γενναία την αίρεση του αρειανισμού, προστατεύοντας την Ορθόδοξη πίστη από τις κακές βουλές των αιρετικών. Η οξύτητα του νου του, η ικανότητά του να εκφράζει τη Θεία Αλήθεια με σαφήνεια και βάθος, τον καθιστούν κορυφαία προσωπικότητα στην ιστορία της Εκκλησίας. Τα λόγια του και οι ερμηνείες του για την έννοια της Θείας Τριάδας είναι θεμέλια του Ορθόδοξου δόγματος.
Ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος διακρίθηκε για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο. Γόνος πλούσιας οικογένειας διέθεσε την περιουσία του για να βοηθά τους ανθρώπους που είχαν ανάγκη. Γνωστός για τη ρητορική του δεινότητα και τις θεολογικές ομιλίες του, υπήρξε οικουμενικός κήρυκας του Ευαγγελίου. Η αγάπη του για το λαό του, η έγνοια του για τους φτωχούς και οι κοινωνικές του ευαισθησίες, σε συνδυασμό με τη θεολογική του σοφία, τον έκαναν τον πιο αγαπητό και σεβαστό ιεράρχη της εποχής του.
Και οι Τρεις φωστήρες της γνώσης εντρύφησαν στα αρχαία ελληνικά γράμματα σε μία εποχή που η ενασχόληση αυτή θεωρούταν ειδωλολατρική. Χάρη σε εκείνους μπορούμε να κάνουμε λόγο για τον όρο που τόσοι θεωρούν αντιφατικό, τον ελληνοχριστιανικό πολιτισμό. Όσοι δεν αποδέχονται τον όρο ελληνοχριστιανικός πολιτισμός συντηρούν την προαιώνια ασθένεια της ελληνικής φυλής, τη διχόνοια.
Η παιδεία είναι, κατά τους Τρεις Ιεράρχες, το πρώτιστον αγαθό. Κορωνίδα της σωστής αγωγής είναι η χριστιανική πίστη και η παιδεία που οδηγεί τον άνθρωπο στο δρόμο του Θεού και όχι η παιδεία που τον απομακρύνει από Αυτόν, μετατρέποντάς τον σε άβουλο ον που δέχεται παθητικά και άκριτα τα μηνύματα της ηθικής χρεωκοπίας που εκπέμπει η σύγχρονη εποχή. Ο υπερκαταναλωτισμός, οι τεχνητές ανάγκες, η ενασχόληση με επουσιώδη θέματα που προβάλλονται καθημερινά από την τηλεόραση, συντελούν στην πνευματική ατροφία που πλήττει τον σύγχρονο άνθρωπο.
Σε μία εποχή που τα ήθη διαβρώνονται και γιγαντώνεται η φιλαυτία, η φιλαργυρία, η κοινωνική αναλγησία, που η εκπαίδευση δεν αποσκοπεί στον άνθρωπο αλλά στο κέρδος από τον άνθρωπο, που τα παιδιά αναγκάζονται να αποστηθίζουν τη γνώση και όχι να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη, χρειάζεται περισσότερο από ποτέ να παραδειγματιστούμε από τις αρετές των Τριών Ιεραρχών και να προσπαθήσουμε να ταυτίσουμε τη ζωή μας με αυτές. Να μιλήσουμε για την πίστη μας και να ζήσουμε τη ζωή μας με θάρρος και εντιμότητα, να αγαπήσουμε τον συνάνθρωπό μας και να επιδιώξουμε την αληθινή γνώση και σοφία, που προέρχεται από τον Θεό.
Ευχηθείτε Παναγιώτατε δέσποτα οι Τρεις Ιεράρχες να μας καθοδηγούν πάντα στην πορεία της πίστης και της αρετής ».
* Το φωτογραφικό υλικό της δημοσίευσης προέρχεται από άρθρο στον δικτυακό τόπο της Ιεράς Μητρόπολης Μονεμβασίας και Σπάρτης.