Κινητοποίηση ενάντια στις ελαστικές σχέσεις εργασίας

2018-05-10

Οι δυναμικές κινητοποιήσεις του περασμένου Μαρτίου προς την κυβέρνηση, με στόχο να δεσμευθεί για την πραγματοποίηση -άμεσα- μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών που τόσο πολύ ανάγκη έχει, έτυχαν μηδενικής ανταπόκρισης.

Η πολιτική των μνημονίων και της λιτότητας έχουν φέρει μια μεγάλη μερίδα και του εκπαιδευτικού κόσμου στα όρια της απόγνωσης. Μεγάλο πλήγμα είναι οι αναπληρωτές που ενώ καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, οδηγούνται κάθε χρόνο σε εργασιακή εκμετάλλευση, οικονομική αφαίμαξη και τελικά σε απόλυση, φθείροντάς τους τόσο ψυχικά όσο και σωματικά.

Στην προσπάθειά της η κυβέρνηση να διασπάσει το κίνημα και τις αντιδράσεις, που βλέπει να διογκώνονται αλλά και «ν΄αγοράσει» πολιτικό χρόνο, ρίχνει στο τραπέζι δήθεν προτάσεις των θεσμών για αναπληρωτές πενταετούς θητείας (σ.σ. θυμίζει στρατό) και προσδιορισμό, τον Οκτώβρη, μεγάλου αριθμού μόνιμων διορισμών μετά το τέλος της αξιολόγησης!

Ουδείς πλέον μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σ΄ αυτό το υπουργείο που εδώ και 3 χρόνια υπόσχεται με τρεις διαφορετικούς υπουργούς παιδείας 20.000 μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση.

Ουδείς πλέον μπορεί να καλύπτεται με τα κούφια λόγια συμπαράστασης και αναγνώρισης του δίκαιου του αιτήματος μεν, χωρίς αντίκρισμα δε, ενώ μόνιμοι διορισμοί εξακολουθούν να γίνονται στον δημόσιο τομέα.

Ουδείς πλέον μπορεί να μένει απαθής περιμένοντας τη λύση μόνο από την απέναντι πλευρά.

Τη στιγμή που η κυβέρνηση επενδύει στην «καθαρή» έξοδο, όπως λέει, τούτη είναι η κατάλληλη ώρα για δράση και αγώνα. Ενάντια στην πολιτική Κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ-ΟΟΣΑ που προωθείται με τους μηδενικούς διορισμούς, το νομοσχέδιο για τις νέες δομές, τη νέα έκθεση του ΟΟΣΑ, την εφαρμογή του ΠΔ 79, τη λιτότητα διαρκείας, τις αναδιαρθρώσεις στην εκπαίδευση και την εργασία.

Συμμετέχουμε:

Στην κινητοποίηση την Παρασκευή 11 Μάη ενάντια στην ελαστική εργασία στο Δημόσιο, ώρα 13:00, στα Προπύλαια και στην πορεία προς το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Για τον λόγο αυτό έχει η ΔΟΕ κηρύξει στάση εργασίας από τις 8:00 έως τις 12:00 και η ΑΔΕΔΥ από τις 12 ως τη λήξη του ωραρίου. (24ωρη)

Διεκδικούμε:

• μόνιμους διορισμούς για την κάλυψη όλων των αναγκών της δημόσιας εκπαίδευσης,
  • ενιαία δημόσια δωρεάν δεκατετράχρονη εκπαίδευση (ενιαίο δωδεκάχρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση για όλα τα παιδιά 4 έως 6 στο δημόσιο Νηπιαγωγείο) άμεσα σε όλη τη χώρα,
  • στήριξη της ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης,
  • εξίσωση δικαιωμάτων αναπληρωτών και μονίμων,
  • μείωση της αναλογίας εκπαιδευτικών - μαθητών σε 1:15 για το νηπιαγωγείο και 1:20 για το δημοτικό σχολείο,
  • αύξηση δαπανών για την παιδεία, υπεράσπιση των μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών.
  • σύσταση άμεσα όλων των απαραίτητων οργανικών θέσεων για όλες τις υπάρχουσες σήμερα ειδικότητες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης,
  • κάλυψη όλων των κενών-ένας εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης για όλες τις ώρες που αντιστοιχούν σε κάθε μαθητή με γνωμάτευση,
  • καμία υποχρεωτική μετακίνηση μαθητή - όχι στα πληθωρικά τμήματα - μπλοκάρουμε τις τριμελείς επιτροπές του ΠΔ 79. Καλούμε τους διευθυντές να μη συναινέσουν στη συρρίκνωση των σχολείων,
  • όχι στην αξιολόγηση/αυτοαξιολόγηση. Παιδαγωγική ελευθερία και δημοκρατία στο σχολείο.

Tο Δ.Σ.