Παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας

2017-11-25

Σε κοινή παράσταση διαμαρτυρίας προχώρησαν χθες, 24 Νοεμβρίου 2017 στη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας, οι εκπαιδευτικοί και των τριών Συλλόγων Π.Ε. Λακωνίας, για το σχέδιο υποβάθμισης του Δημόσιου Νηπιαγωγείου.

Οι εκπαιδευτικοί αφού συζήτησαν με τον Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας του παρέδωσαν την ακόλουθη συνοπτική έκθεση για τα προβλήματα από τη μη θεσμοθέτηση της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης:

Η κυβέρνηση, διαμέσου του υπουργού παιδείας, εμπαίζει την εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία στο ζήτημα της θεσμοθέτησης της υποχρεωτικής δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Ο κ. Γαβρόγλου αν και την έχει εξαγγείλει ουδεμία νομοθετική παρέμβαση επιδιώκει για την υλοποίησή της. Απεναντίας, αφήνει «ανοιχτή πόρτα» στην κάθε συντεχνία να δρα ανταγωνιστικά το δημόσιο σχολείο. Οι εργαζόμενοι στην τοπική αυτοδιοίκηση διεκδικούν άμεση ανάκληση των εξαγγελιών του Υ.Π. ενώ οι σύλλογοι βρεφονηπιοκόμων, ιδιωτικών παιδικών σταθμών κ.ά. προσδοκούν ακόμα μεγαλύτερα οφέλη μέσα από την ενιαιοποίηση.

Με ανακοινώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, πληροφορηθήκαμε την πρόταση ορισμένων Παιδαγωγικών Τμημάτων Νηπιαγωγών για ενοποίηση των τμημάτων ΑΤΕΙ Νηπιοβρεφοκόμων με τα Πανεπιστημιακά Τμήματα των Νηπιαγωγών. Στη Σύνοδο των Προέδρων και Κοσμητόρων των Παιδαγωγικών Τμημάτων και Σχολών, της 7ης και 8ης Οκτωβρίου 2017 τα μέλη της Συνόδου εξέφρασαν την άποψη ότι στο δυναμικό των Σχολών Αγωγής και Εκπαίδευσης μπορούν να ενταχθούν και τμήματα Προσχολικής Αγωγής.

Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για το μέλλον του σχολείου και του δημόσιου χαρακτήρα του. Οι προτάσεις των Πανεπιστημίων για ενοποιήσεις σχολών και δομών με διακριτό ρόλο θα διαλύσουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα νηπιαγωγεία. Το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή της δημόσιας εκπαίδευσης και με την ενοποίηση των κλάδων θα ανοίξει η πόρτα στην ιδιωτικοποίηση μέρους της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης (παιδιών ηλικίας 4-6 ετών) με το σύστημα των voucher, όπου οι γονείς θα «επιλέγουν» δομές ή θα τους «επιλέγουν» οι δομές. Αυτό θα είναι ένα τεράστιο πλήγμα για την παροχή σε όλα τα παιδιά του δημόσιου και δωρεάν αγαθού της παιδείας.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

• να αποσύρουν τα σχέδια συντηρητικής αναδιάρθρωσης της τριτοβάθμιας με τις συγχωνεύσεις των συγκεκριμένων ΑΕΙ - ΤΕΙ,

• να υλοποιήσουν άμεσα, από το 2018-19, την υποχρεωτική διετή φοίτηση στο Νηπιαγωγείο, στα πλαίσια της ενιαίας 14χρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης (12χρονο δημόσιο δωρεάν υποχρεωτικό σχολείο και δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση),

• να προχωρήσουν σε διορισμούς εκπαιδευτικών και στις αναγκαίες κτιριακές και υλικοτεχνικές υποδομές.

Με τον τρόπο αυτό θα γίνει επιτέλους πράξη ένα πάγιο αίτημα του Κλάδου εδώ και 33 χρόνια δίνοντας παράλληλα τέλος σ΄ ένα σήριαλ που μόνο καλό δεν κάνει στη λειτουργία του δημόσιου σχολείου αλλά και της κοινωνίας.

ΤΑ Δ.Σ.

ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ Π.Ε. ΛΑΚΩΝΙΑΣ