Ψήφιση πολυνομοσχεδίου-Απεργία

2018-01-12

Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να ψηφίσει στις 15/1/2018 πολυνομοσχέδιο με όλα τα προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης. Μέσα σ΄αυτό εντάσσεται και το Συμπληρωματικό Μνημόνιο για την Παιδεία το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει υποχρεωτικό 30ωρο παραμονής στο σχολείο -ως προάγγελο της αύξησης του διδακτικού ωραρίου- την ώρα των σχολικών γευμάτων να εντάσσεται στα υποχρεωτικά εξωδιδακτικά καθήκοντα των εκπαιδευτικών, νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων, προώθηση της αξιολόγησης-αυτοαξιολόγησης μέσω των νεοσύστατων δομών εκπαιδευτικού έργου.

Αν εφαρμοστούν οι τροπολογίες που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο τότε οι θέσεις εργασίας που θα χαθούν είναι χιλιάδες σε όλη τη χώρα. Χιλιάδες αναπληρωτές στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα μείνουν άνεργοι την επόμενη σχολική χρονιά ενώ οι υπόλοιποι (μόνιμοι και αναπληρωτές) θα επιδίδονται σ΄ έναν ανελέητο αγώνα δρόμου κάλυψης του ωραρίου τους, από σχολείο σε σχολείο. Η πολιτική των περικοπών και της συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου στα χρόνια των μνημονίων δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται «καθαρή έξοδος» από τον πρωθυπουργό ούτε η ηγεσία του υπουργείου να κατηγορεί την εκπαιδευτική κοινότητα ότι κινδυνολογεί.
Η επιβολή του υποχρεωτικού 30ωρου και μάλιστα με νομοθετική ρύθμιση συνδέεται αναπόφευκτα με αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών αλλά και τη διαμόρφωση κατάλληλου, αυταρχικότερου εργασιακού περιβάλλοντος για την προώθηση της αξιολόγησης/αυτοαξιολόγησης, ενδέχεται δε να περιλαμβάνει και την αναπλήρωση ωρών των απόντων εκπαιδευτικών.
Επίσης η κυβέρνηση μέσα από το ίδιο νομοσχέδιο περιορίζει δραστικά το δικαίωμα στην απεργία θέτοντας τον περιορισμό του 50%+1 στον τρόπο κήρυξης απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία που καθιστά ανέφικτη κάθε φωνή διαμαρτυρίας ειδικά σε κλάδους εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα.


Επιπλέον:

• η απελευθέρωση των πλειστηριασμών και για χρέη άνω των 500(!) ευρώ προς το δημόσιο και η άρνηση λήψης νομοθετικού μέτρου προστασίας της πρώτης κατοικίας,
• οι νέες μειώσεις συντάξεων με την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου που προβλέπει επανυπολογισμό των συντάξεων, η περικοπή προνοιακών επιδομάτων (τρίτεκνοι, πολύτεκνοι κ.ά.) και η κατάργηση των φοροαπαλλαγών,
• η επιτάχυνση των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και των αγαθών,


δημιουργούν ένα ευρύ αντιλαϊκό/αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο όπως αυτό επιβάλλεται από - Ε.Ε. - Δ.Ν.Τ. - Ο.Ο.Σ.Α., και πρέπει να οργανώσουμε τη δική μας απάντηση:


• Συμμετέχουμε στις διαδοχικές στάσεις εργασίας που κήρυξαν Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και Δ.Ο.Ε. για την ημέρα ψήφισης του πολυνομοσχεδίου μεταβάλλοντάς την σε 24ωρη απεργία.
• Καταγγέλλουμε την πολιτική της συρρίκνωσης του δημόσιου σχολείου καλώντας τους συναδέλφους όλων των κλάδων να συμμετάσχουν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας. Το σχολείο την επόμενη χρονιά θα είναι σαφώς πιο μικρό και πιο αυταρχικό.
• Κάτω τα χέρια από την απεργία. Είναι δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων ενάντια στην αυταρχική εργοδοσία. Το μοναδικό όπλο που τους κάνει να τρέμουν.

Απεργούμε τη Δευτέρα 15/1/2018
Αγωνιζόμαστε για να μην ψηφιστούν τα μέτρα της 3ης αξιολόγησης

Tο Δ.Σ.