Υπηρεσιακά Συμβούλια-Ανασυγκρότηση του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας

2021-04-16

Συναδέλφισσες/φοι,

Το Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο_ΠΛΗΘΩΝ» καταγγέλλει απερίφραστα την ανασυγκρότηση του ψευδο-ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, με Αρ.Πρωτ.:2177/30-3-2021 της Π.Δ.Ε. Πελοποννήσου, με τους διορισμένους/δοτούς αιρετούς. Πρόκειται για απαράδεκτη και αυταρχική ενέργεια της κυβέρνησης και του Υπ. Παιδείας καθώς ενεργοποιήθηκε το κατάπτυστο άρθρο 123 του ν.4763/2020 προκειμένου να «πετάξουν» τους εκπροσώπους των εργαζομένων από τα υπηρεσιακά συμβούλια.

Με την απόφαση αυτή, δημιουργήθηκε ένα Υπηρεσιακό Συμβούλιο χωρίς καμία νομιμοποίηση από τον Κλάδο αφού οι εκπαιδευτικοί με τη μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές-παρωδία της 7ης Νοεμβρίου 2020, που κυμάνθηκε σε ποσοστό 95%, έδωσαν αποστομωτική απάντηση στην ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. Στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνονται και συνάδελφοι που ορίστηκαν στις θέσεις τακτικών μελών χωρίς να ερωτηθούν ή να καταθέσουν δήλωση επιθυμίας για τη συμμετοχή τους σε αυτό!

Αυτά τα Υπηρεσιακά Συμβούλια αντιστρατεύονται, επί της αρχής, τη θέση του Κλάδου και δεν πρόκειται να γίνουν αποδεκτά από κανέναν.

Ο Σύλλογος έχει ήδη πάρει απόφαση για το ζήτημα αυτό (ΑΠ.3/10-1-2021) κάνοντας απολύτως σαφές ότι θα προχωρήσει σε διαγραφές μελών σε περίπτωση που «συνάδελφοι» στραφούν ενάντια στις θέσεις του Κλάδου. Αναφορικά με τους ισχυρισμούς ότι τα διορισμένα μέλη που τοποθετούνται, σε πολλές περιπτώσεις, εντελώς αυθαίρετα δεν έχουν καν το δικαίωμα παραίτησης και απειλούνται με πειθαρχικές διώξεις δεν έχουν βάση, αφού δεν προβλέπεται ρητά σε καμία νομοθετική διάταξη.

Ειδικότερα, στο δικαίωμα παραίτησης των αιρετών ή μη μελών των υπηρεσιακών συμβουλίων, η γνωμοδότηση (συνημμένο-1) της νομικής συμβούλου της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που εστάλη στην ΟΛΜΕ, επισημαίνει τα εξής:

«1. Οι αντικαταστάτες -των αιρετών ή μη μελών- εκπαιδευτικοί δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα οικεία υπηρεσιακά συμβούλια τούτων, κατά το άρθρο 123 ν.4763/2020 έχουν δικαίωμα παραιτήσεως, τόσο λόγω της σαφούς περί τούτου προβλέψεως του άρθρου 13 παρ.5 ΚΔΔιαδ («αποχώρηση μέλους») όπως έχει ερμηνευθεί κατά την νομολογία του ΣτΕ, όσο και λόγω των άρθρων 2 παρ.1 και 5 παρ.1 Συντ. Διαφορετική ερμηνεία θα προσέκρουσε στις εν λόγω συνταγματικές διατάξεις. Πολλώ δε μάλλον ισχύει τούτο, εφόσον ο «ορισμός» τους, ως μελών των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων δεν εχώρησε βάσει προηγούμενης αιτήσεώς τους, ούτε κατόπιν συναινέσεώς τους.

2. Τυχόν θεώρηση της ασκήσεως του εν λόγω δικαιώματος ως άρνησης εκτελέσεως υπηρεσιακού καθήκοντος ή/και αδικαιολόγητης αποχής τους από την εκτέλεση υπηρεσιακού καθήκοντος θα ήγαγε σε περιορισμό συνταγματικού τους δικαιώματος, ερμηνεία που πρέπει να αποκρουσθεί. Τούτο διότι, ως περιορισμός δικαιώματος θα έπρεπε να προβλέπεται σε ρητή νομοθετική διάταξη, η οποία εν προκειμένω δεν υφίσταται, ενώ ταυτόχρονα, αντίστοιχο περιορισμό δεν εισήγαγε ούτε αυτή καθ' εαυτή η ρύθμιση του άρθρου 123 ν.4763/2020. Τουναντίον, από το πραγματικό της ρυθμίσεως του άρθρου 123 παρ.1 ν.4763/2020 προκύπτει ότι ο κοινός νομοθέτης αναγνωρίζει ρητώς και πανηγυρικώς το δικαίωμα παραιτήσεως, τόσο των αιρετών μελών, όσο και των τακτικών μελών των οικείων υπηρεσιακών συμβουλίων στα εδ. α΄, γ΄ και ε΄ Οπότε, εάν ήθελε ο κοινός νομοθέτης την οπωσδήποτε συγκρότηση των εν λόγω υπηρεσιακών συμβουλίων από τους αντικαταστάτες εκπαιδευτικούς, θα είχε διαλάβει είτε ρητή απαγόρευση του δικαιώματος παραιτήσεώς τους ή θα έθετε τούτο υπό συγκεκριμένους και σαφείς περιορισμούς, ομοίως προς το άρθρο 148 ΥΚ. »

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ» καλεί, για ακόμα μία φορά, όλα τα μέλη του ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, είτε τοποθετήθηκαν σε αυτά με τη συναίνεσή τους, είτε όχι, να ακολουθήσουν τις συλλογικές αποφάσεις του Κλάδου και της Ομοσπονδίας, να μη νομιμοποιούν με τη συμμετοχή τους πολιτικές, που ο Κλάδος με τη στάση του έχει ξεκάθαρα καταδικάσει και να υποβάλουν αμέσως τις παραιτήσεις τους.

Επιπλέον, η ΔΟΕ, με πρόσφατη απόφασή της (συνημμένο-2), κηρύσσει Απεργία-Αποχή από τις συνεδριάσεις των Υπηρεσιακών Συμβουλίων από την Πέμπτη 15 Απριλίου 2021, ώστε όλα τα μέλη του ΠΥΣΠΕ να είναι απολύτως κατοχυρωμένα. Είναι αυτονόητο ότι προηγούμενα θα πρέπει να έχουν υποβάλει την παραίτησή τους.

Απαιτούμε :

  • Την κατάργηση του άρθρου 22 του νόμου 4728/2020 και της εφαρμοστικής Υ.Α. (Φ.350/51/139940), όπου ορίζεται η διεξαγωγή των εκλογών για την ανάδειξη αιρετών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια με ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Την απόσυρση του νόμου 4763/2020 και του σχετικού άρθρου 123, που προβλέπει το διορισμό δοτών «εκπροσώπων» στα Υ.Σ..
  • Την παράταση της θητείας των εκλεγμένων αιρετών, που έληξε στις 31-12-2020, μέχρις ότου υπάρξουν οι υγειονομικές συνθήκες που θα καταστήσουν ασφαλή τη διεξαγωγή των ζωντανών εκλογικών διαδικασιών.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΙΟΡΙΣΜΕΝΟΣ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΑΙΡΕΤΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΜΑΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΘΑ ΕΠΙΚΡΑΤΗΣΟΥΝ

Το Δ.Σ.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε