Υπηρεσιακές εκλογές και ηλεκτρονική ψηφοφορία

2020-10-12

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε. Λακεδαίμονος «Ο ΠΛΗΘΩΝ»[1] καταγγέλλει το Υ.ΠΑΙ.Θ. για τη ψήφιση νομοθετικής ρύθμισης (αρ.22 του ν.4728/29-9-2020) που προβλέπει την πραγματοποίηση των εκλογών για την ανάδειξη των αιρετών εκπροσώπων των εκπαιδευτικών στα υπηρεσιακά συμβούλια (ΚΥΣΠΕ/ΚΥΣΔΕ, ΑΠΥΣΠΕ/ΑΠΥΣΔΕ, ΠΥΣΠΕ,ΠΥΣΔΕ) και του ΕΕΠ-ΕΒΠ (ΚΥΣΕΕΠ & ΠΥΣΕΕΠ), ημέρα Σάββατο και μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

Με τη ρύθμιση αυτή, η συμμετοχή των εργαζομένων στις υπηρεσιακές εκλογές παρακωλύεται σκόπιμα με στόχο να απαξιωθεί ο θεσμός του αιρετού εκπροσώπου και να εκδιωχθούν, οριστικά, οι εργαζόμενοι από τα κέντρα ελέγχου των αποφάσεων. Είναι σαθρό το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι χάνονται ώρες μαθήματος τη στιγμή που καθόλου δε νοιάζεται για τα τεράστια κενά, που υπάρχουν ακόμη και σήμερα στα σχολεία, με αποκλειστική δική της ευθύνη. Εξάλλου, οι ίδιες οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ζήτησαν οι εκλογές να γίνουν καθημερινή, με ή χωρίς άδεια, και σε περισσότερα εκλογικά κέντρα.

Η πρόβλεψη δε για τη διενέργεια ηλεκτρονικής ψηφοφορίας μάς βρίσκει καθολικά αντίθετους, αφού δεν εξασφαλίζει, σε κανένα βαθμό, τόσο το αδιάβλητο της διαδικασίας όσο και την προστασία των προσωπικών δεδομένων των ψηφοφόρων, γεγονός που μπορεί να προσβάλει συνολικά την αξιοπιστία των εκλογών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ιστοσελίδα όπου «διαφημίζεται» το σύστημα εκλογής «Ζευς» -που μας προτείνει η κ. Κεραμέως-, γίνεται σαφές ότι μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία, υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης του χρήστη με το ψηφοδέλτιο όπως και ότι το απόρρητο δεν είναι 100% εξασφαλισμένο!

Συγκεκριμένα:

«Η Μίξη των Ψηφοδελτίων

Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα «Ζευς», ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. Με μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής, υπολογιστές εκτός του συστήματος «Ζευς» μπορούν να συμμετάσχουν στη μίξη χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της διαδικασίας. Όπως και με την επιτροπή, αρκεί και μόνο ένας τίμιος συμμέτοχος στη μίξη για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.»

Επιπλέον, η ψηφιοποίηση δεν μπορεί να παρέχει καμία ασφαλιστική δικλείδα ως προς την ταυτοποίηση των εκλογέων ενώ ο διαχειριστής του συστήματος μπορεί να έχει πλήρη εικόνα για το ποιος ψηφίζει, με ορατό τον κίνδυνο επηρεασμού της συμμετοχικότητας των ψηφοφόρων.

Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση, συνεχίζοντας τον ίδιο ολισθηρό δρόμο της βίας και καταστολής απέναντι στις μαζικές αντιδράσεις των νέων (φοιτητών, μαθητών, σπουδαστών κ.ά.), έχει κηρύξει τον πόλεμο και στους εκπροσώπους των εργαζομένων, στοχοποιώντας τις συνδικαλιστικές τους οργανώσεις και την απήχηση που έχουν στα συνδικάτα, τους συλλόγους και τις ενώσεις των εργαζομένων. Τους θεωρεί μεγάλο εμπόδιο για την εφαρμογή των νέων αντιλαϊκών, αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων, που επιμελώς προετοιμάζει σε εκπαίδευση και κοινωνία. Χαρακτηριστική η τοποθέτηση της υπουργού, κατά τη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ο.Λ.Μ.Ε., πως θα προχωρήσει τη διαδικασία ανεξάρτητα αν θα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί!

Τους τρομάζει κάθε ζωντανή διαδικασία (διάλογος, ανταλλαγή απόψεων, λήψη αποφάσεων) και κυρίως η μαζικοποίηση των γενικών συνελεύσεων του συνδικαλιστικού κινήματος, ως πηγή αντίστασης απέναντι στις πολιτικές που εφαρμόζονται ή πρόκειται να εφαρμοσθούν.

Απαιτούμε, άμεσα, την κατάργηση του αρ.22 του Ν.4728/2020 που ψηφίστηκε μόνο με τις ψήφους της Ν.Δ. (ΣΥΡΙΖΑ, ΕΛ.ΛΥΣΗ ΠΑΡΩΝ, ΚΙΝΑΛ,ΚΚΕ,ΜέΡΑ25 ΟΧΙ) και την πιστή εφαρμογή του Π.Δ.1/2003, για τις εκλογικές διαδικασίες, μέσω του οποίου, διασφαλίζονται τόσο η συνδικαλιστική ελευθερία όσο και η ανεμπόδιστη άσκηση των δικαιωμάτων που απορρέουν σύμφωνα με το άρθρο 23 του Συντάγματος της Ελλάδας.

Καλούμε όλες τις παρατάξεις στη Δ.Ο.Ε. να καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις του Υ.ΠΑΙ.Θ. και τον εκπαιδευτικό κόσμο να αρνηθεί να γίνει θύμα της κυβερνητικής προπαγάνδας.

Καλούμε μαζικά και αποφασιστικά όλες και όλους στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και η Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 15/10 ενάντια στις αντιλαϊκές πολιτικές.

ΣΤΙΣ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΟΛΟΙ!

ΛΕΜΕ ΕΝΑ ΗΧΗΡΟ «ΟΧΙ»

Το Δ.Σ.


[1] Η παράταξη ΜΑΧΟΜΕΝΗ Εκπαίδευση καταψήφισε παρά την ενσωμάτωση όλων των παρατηρήσεων.

Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε