Υπόμνημα Συλλόγων Π.Ε. Λακωνίας για το ζήτημα των μόνιμων διορισμών

2018-11-09

Υπόμνημα για το μεγάλο ζήτημα της αδιοριστίας και των σχέσεων εργασίας που ταλανίζει τον κόσμο της εκπαίδευσης παρέδωσαν σήμερα Σύλλογοι Εκπαιδευτικών στον Διευθυντή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λακωνίας. Για τον ίδιο λόγο η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας πραγματοποίησε μεγάλο συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας ενώ ο Σύλλογός μας κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας.

Ακολουθεί το υπόμνημα:

Μόνιμοι διορισμοί στην εκπαίδευση

κ. Διευθυντή Εκπαίδευσης,

Οι ελάχιστες συνταξιοδοτήσεις των τελευταίων ετών, οι μηδενικοί διορισμοί στην εκπαίδευση, η εργασιακή ανασφάλεια των αναπληρωτών εκπαιδευτικών και η άνιση αντιμετώπιση σε ότι αφορά τα δικαιώματά τους (άδειες κύησης-ανατροφής κ.α.) αποτελούν κορυφαία ζητήματα του Κλάδου μας.

Δυστυχώς, η κυβερνητική υπόσχεση για 4.500 μόνιμους διορισμούς τώρα, και άλλους 10.000 σε βάθος τριετίας, αποτελεί πολιτικό ελιγμό της κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αντιδράσεις του εκπαιδευτικού κόσμου αλλά και της κοινωνίας στο δίκαιο αίτημα για μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών. Γνωρίζετε πολύ καλά τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν, αφού στον νομό μας οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί καλύπτουν πάνω από το 40% του εκπαιδευτικού προσωπικού!

Από την άλλη, το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε πλήρη εναρμόνιση με τις γραμμές του ΟΟΣΑ για το σχολείο της αγοράς, προσπαθώντας να διαμορφώσει ένα νέο σύστημα πρόσληψης/διορισμού εισάγοντας κριτήρια-προσοντολόγιο (που θα συνδέονται και με αξιολόγηση/απολύσεις) μεταθέτοντας έτσι την ευθύνη της αδιοριστίας και της κυλιόμενης ανεργίας στους εκπαιδευτικούς και στα «ελλιπή» προσόντα τους.

Το σύστημα πρόσληψης που θέλουν να δημιουργήσουν θα κατοχυρώνει ότι το κράτος δε θα έχει υποχρέωση απέναντι σε αυτόν που απασχολεί επί χρόνια. Ουσιαστικά, θα αφαιρεί κάθε κατοχύρωση δικαιώματος μόνιμης εργασίας στον αναπληρωτή που τη μια χρονιά μπορεί να δουλεύει και την άλλη όχι. Βασικά στοιχεία αυτού του συστήματος που επιδιώκουν να είναι η απαξίωση της προϋπηρεσίας (τόσο της παλιάς όσο και της επόμενης) και η μεταβλητότητα στα κριτήρια-προσόντα, ταυτόχρονα με την απαξίωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων του πτυχίου.

Δε θέλουμε να γίνουμε κομμάτι μιας ακραίας πολιτικής που θα μας οδηγήσει σε έντονη αντιπαράθεση, αθέμιτο ανταγωνισμό και θα δυναμιτίσει το κλίμα μέσα στα σχολεία.

Δε θέλουμε η πολιτεία να συμβάλλει στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και του εκπαιδευτικού λειτουργήματος κάνοντας συνεχώς μπαλώματα σε βασικές ανάγκες της εκπαίδευσης (μόνιμους διορισμούς, δίχρονη προσχολική, ειδική αγωγή, ίσα δικαιώματα αναπληρωτών κ.ά.).

Ο εκπαιδευτικός κόσμος, με σύμμαχο την κοινωνία, διεκδικεί πλέον αποφασιστικά τη δικαίωση για όσα του οφείλει η πολιτεία μετά από 8 χρόνια αυστηρού δημοσιονομικού περιορισμού.

Απαιτούμε:

  • Άμεσα, μόνιμους διορισμούς όλων των αναπληρωτών με μοναδικό κριτήριο το πτυχίο και την προϋπηρεσία.
  • Πλήρη εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα - προστασία της μητρότητας.
  • Κάλυψη όλων των κενών που υπάρχουν στα σχολεία.
  • Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία.

Οι Πρόεδροι των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Π.Ε.

Λακεδαίμονος

Μολάων

Λακωνικής